Yenilik Partisi
#

Yenilik Partisi “Parti Sözcüsü” Doç.Dr. Kemal Çiftçi’nin 1 Mayıs “Emek ve Dayanışma Günü” ve “Taksim Meydanı” Hakkındaki Açıklaması.

29-04-2024

Başta emekçi yurttaşlarımız olmak üzere, tüm yurttaşlarımızın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününü kutluyoruz. Bir sonraki kutlamaların daha özgür ve daha demokratik bir ortamda olmasını, Türkiye’nin tüm meydanlarının kutlamalara açık olmasını temenni ediyoruz.


İstanbul Valisi Sayın Davut Gül’ün 1 Mayıs’ta “Taksim Meydanı”nda kutlamaların olmayacağı, kutlamaların “Taksim Meydanı” dışındaki bir alanda olacağını açıklamasından sonra İçişleri Bakanı Sayın Ali Yerlikaya’da “Taksim Meydanı, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu kapsamında belirlenen ve ilan edilen yer ve güzergahlar arasında değildir. Çünkü Taksim Meydanı ve çevresi, konumu itibariyle, toplantı ve gösteri yürüyüşü için uygun değildir. Araç ve yaya akışının çok yoğun olduğu bu bölge, güvenlik tedbirlerinin alınmasını zorlaştırdığı gibi kişi hak ve özgürlüklerinin korunmasında da ciddi riskler barındırmaktadır.” şeklinde bir açıklama yapmıştır.


Özellikle 1 Mayıs 1977 tarihinde gerçekleştirilen ve yaklaşık beş yüz bin kişinin katıldığı toplantı ve gösteride çıkan kargaşada ve gerçek mermilerin kullanıldığı şiddet olaylarında otuz dört kişinin hayatını kaybetmesi ve çok sayıda kişinin yaralanmasından sonra “Taksim Meydanı”, başta işçiler ve sendikalar olmak üzere farklı toplum kesimleri için sembolik bir değer kazanmıştır.


Semboller, özellikle taşıdıkları anlamları itibariyle maddi unsurlar kadar önemli olup, “Taksim Meydanı”na anlam atfeden ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü “Taksim Meydanı”nda kutlamak isteyen emekçilere/yurttaşlara izin vermek ve sonrasında gerekli güvenlik tedbirlerini almak kamu otoritelerinin görev ve sorumluluğudur.


“Taksim Meydanı”, AKP iktidarı tarafından 2010 yılında 1 Mayıs kutlamalarına açılmış, üç yıl kutlamalar “Taksim Meydanı”nda sorunsuz ve coşkuyla gerçekleştirilmiş; ancak, 2013 yılından itibaren yasaklar yeniden devreye sokulmuştur.


İçişler Bakanı Sayın Ali Yerlikaya’nın “Taksim Meydanı”nda kutlamalara izin verilmemesine ilişkin gerekçelerini,hukuki ve gerçekliğe uygun görmüyoruz ve siyasal iktidarın sadece “Taksim Meydanı”nı değil, Ankara’da Kızılay/Hürriyet Meydanı başta olmak üzere, Türkiye’nin tüm meydanlarını 1 Mayıs kutlamalarına açmasını talep ediyoruz. 29.04.2024


Yenilik Partisi Parti Sözcüsü

Doç.Dr. Kemal ÇİFTÇİ