DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
MERKEZ TEŞKİLATI
Büyük Kongre
Madde 13-
- Büyük Kongre, Partinin en yüksek ve en yetkili organıdır.Seçilmiş ve tabii üyelerden oluşur. Büyük Kongrenin toplanma süresi iki yıldan az üçyıldan fazla olamaz.
- Seçimli Büyük Kongrenin yapılacağı yıllar hariç olmak üzere, Büyük Kongre,Parti politika ve faaliyetlerini değerlendirmek üzere Egemenlik Meclisitarafından belirlenen tarihlerde toplanır. Bu toplantılara seçilmiş ve tabii üyelerdışındaki kişiler de davet edilebilir.
- Büyük Kongrenin Kararları partinin her düzeydeki teşkilat organlarını,kurulları ve üyeleri bağlar.
- Büyük Kongrenin toplantı yeter sayısı Büyük Kongre üye tamsayısının saltçoğunluğudur.
İlk çağrı üzerine yapılan toplantıda toplantı yeter sayısısağlanamıyorsa, ikinci çağrı üzerine yapılacak toplantıda toplantı yeter sayısıaranmaz. Aksine hüküm yoksa kararlar açık oylamayla ve hazır bulunanların saltçoğunluğuyla alınır.
- Seçilmiş üyeler, o ilin çıkardığı toplam milletvekili sayısının iki katı sayıdaolmak üzere il kongreleri tarafından seçilen delegelerdir.
- Tabii üyeler, Genel Başkan, Egemenlik Meclisi üyeleri, MerkezDisiplin Kurulu başkan ve üyeleriile Partinin üyesi olan bakan vemilletvekilleridir.
- Parti ile üyelik bağı devam etmek kaydıyla genel başkanlık,Cumhurbaşkanlığı, bakanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği, Egemenlik Meclisi üyeliği, Merkez Disiplin Kurulu başkan ve üyeliği, büyükşehir ve il belediye başkanlığı ile il genelmeclisi başkanlığı yapmış olanlar ve Egemenlik Meclisi tarafındanbelirlenen diğer kişiler Büyük Kongrenin onur üyesidirler. Bunlar Kongrede sözalabilir, ancak delegelik sıfatları olmadıkça oy kullanamazlar.
- Büyük Kongrenin görev ve yetkileri aşağıdaki gibidir:
- Genel Başkanı, Egemenlik Meclisi ile Merkez Disiplin Kurulu asılve yedek üyelerini gizli oyla seçmek.
- Partinin Tüzük ve Programında değişiklik yapmak.
- Partinin kesin hesabını kabul ve Egemenlik Meclisinin ibra etmekveya kesin hesabı reddetmek.
- ç) Kanunlar ile Parti Tüzük ve Programı çerçevesinde toplumu ve Devletiilgilendiren konularla kamu faaliyetleri ve parti politikası hakkında, genel nitelikteolmak şartıyla, temenni kararları veya bağlayıcı kararlar almak.
- Partinin kapanmasına veya başka bir partiyle birleşmesine, böylece hukukivarlığı sona erecek Partinin mallarının tasfiye veya intikal şekline karar vermek.
- Kanun ve Tüzükte verilen diğer görevleri yerine getirmek.
Olağan Büyük Kongre ve gündemi
Madde 14-
- Olağan Büyük Kongre çağrısı Egemenlik Meclisitarafından yapılır, gündem de Kurul tarafından hazırlanır.
- Kongrenin tarihi, yeri ve saati, çoğunluk sağlanamaz ise ertesi günyapılacak ikinci toplantıya ilişkin aynı bilgileri de içerecek şekilde Kongre tarihindenen az otuz gün önce ilan edilir ve il başkanlıklarına da yazı ile duyurulur. Güvenlikönlemi alınması için en az yedi gün önce mülkî amirliğe de resmi yazı ile bilgi verilir.
- Genel Merkez, seçilmiş ve tabii üyeler belli olacak şekilde, Büyük Kongreüye listesini ve gündemi ikinci fıkrada belirtilen tüm bilgileri de içerecek şekilde. Kongreden on beş gün önce yetkili seçim kuruluna verir. Seçim kurulu tarafındanonaylanarak kesinleşen liste, Büyük Kongrenin üye yoklama cetvelini oluşturur.
Olağanüstü Büyük Kongre
Madde 15-
- Büyük Kongre, Genel Başkanın, Egemenlik Meclisinin veya imzaları vegündem önerileri noter onaylı olmak kaydıyla BüyükKongre üyelerinin en az beşte birinin yazılı talebi üzerine olağanüstü toplantıyaçağrılır. Olağanüstü toplantı gündemi çağrıyı yapan tarafından belirlenir ve bugündem dışında başka konu görüşülemez. GenelBaşkanlığın, Egemenlik Meclisinin veya Merkez Disiplin Kurulunun herhangi bir sebeple boşalmasıhali dışında, seçimin olağanüstü toplantı sebebi olabilmesi içinGenel Başkanın veyaBüyük Kongre üye tamsayısının salt çoğunluğunun noter onaylı yazılı talebi gerekir.
- Birden fazla olsa bile on beş gün içinde verilmiş olmak şartıyla aynı konuyuiçeren olağanüstü kongre talepleri birleştirilir. İmza tarihinden itibaren on beş güniçinde işlem görmüş olağanüstü kongre talebine ait imzalar, daha sonra yapılacakbaşka bir kongre bakımından hüküm ifade etmez.
- Şartlara uygun olağanüstü kongre talebi yedi gün içinde ilan edilir ve ilanınbirinci gününden itibaren en geç kırk beş gün içinde toplanır.
Büyük Kongrenin Açılışı ve Kongre Divanı
Madde 16-
- Büyük Kongre, Genel Başkan ya da görevlendireceği bir Egemenlik Meclisi üyesi tarafından açılır.
- Kongreyi yönetmek üzere bir başkan, bir başkan yardımcısı ve yeteri kadarkâtip üye seçilerek Kongre Divanı oluşturulur.
- Kongreyi Divan Başkanı yönetir. Divanda kararlar çoğunlukla alınır. Eşitlikolması halinde Divan Başkanının katıldığı tarafın oyu kabul edilmiş olur.
- Kongre Divanı gündemi uygulamak, toplantıyı düzen içinde yürütmek,düzeni bozanlara karşı gerekirse toplantıdan çıkarmak da dâhil müeyyideuygulamak, toplantı tutanağını düzenlemek ve imza etmekle görevlidir.
Büyük Kongrenin çalışmaları
Madde 17-
- Büyük Kongre, çalışmalarını gündem sırasına göre yürütür.
Büyük Kongre açılış başkanlığına veya gündem okunur okunmaz DivanBaşkanlığına iletilmiş olmak şartıyla gündemdeki maddelerin sırasınındeğiştirilmesine veya gündeme yeni madde ilave edilmesine, hazır bulunan üyelerinyüzde beşinin teklifi ve salt çoğunluğun kabulü ile karar verilir.
- Kongre Divanının oluşmasından ve gündemin okunmasından sonrakonuşmasını yapmak üzere Genel Başkan kürsüye davet edilir.
- Kongre Divanı, Genel Başkanın konuşmasından sonra, varsa gündeminkomisyonların kurulması maddesi gereğince beşer kişiden oluşacak komisyonüyelerinin seçimini açık oylama ile gerçekleştirir. Komisyon üyelerinin en az ikisiseçilmiş üyelerden olur. Her komisyon, çalışmasına, bir başkan, bir sözcü ve birraportör seçerek başlar ve Divanın verdiği süre içinde bitirerek hazırladığı raporuDivan Başkanlığına teslim eder.
- Komisyonlar, üye tamsayısı ile toplanır ve salt çoğunlukla karar alır. Kongreüyeleri komisyon çalışmalarına katılıp görüş beyan edebilir. Görüşülüp kabul edilenkomisyon raporları, Büyük Kongre kararı niteliği kazanır.
- Egemenlik Meclisi, Büyük Kongre sürecinde lüzum gördüğükonuların kurulacak komisyonlarca Kongre öncesinde incelenerek raporabağlanmasını kararlaştırabilir. Bu takdirde ilçe, il, merkez ve yan kuruluşları temsiledecek şekilde Büyük Kongre üyesi sıfatını taşıyanlar arasından Merkez Başkanlık Kurulu tarafından beş kişilik komisyon oluşturulur. Hazırlanan raporlarBüyük Kongrede müzakere edilerek oylanır.
- Komisyon seçimlerinden sonra Egemenlik Meclisi FaaliyetRaporu ile Hesap Raporu okunur. Bu raporlar ayrı ayrı veya birlikte de müzakereedilebilir. Müzakerelertamamlandıktan sonra Faaliyet Raporu ve Hesap Raporuoylanır. Kabulü halindeEgemenlik Meclisi ibra edilmiş olur.
- Faaliyet Raporuna muhalefet şerhi bulunmayan Genel Merkez Egemenlik Merkezi üyesi faaliyet raporu aleyhine; Komisyon raporuna muhalefet şerhibulunmayan komisyon üyesi komisyon raporu aleyhine söz alamaz ve konuşamaz.
- Parti Tüzük ve Programında değişiklik yapılmasına ilişkin olan veya Partipolitikasını ilgilendiren konularda karar alınmasına dair teklifleri karara bağlamak için,bunların Genel Başkan, Egemenlik Meclisi veya Büyük Kongre üyelerininen az yirmide biri tarafından ileri sürülmüş olması gerekir.
Büyük Kongrede adaylık ve seçimler
Madde 18-
- Büyük Kongrede seçimler gündemin “Kapanış” maddesindenönce yargı gözetim ve denetiminde gizli oy, açık tasnif ilkesine göre yapılır.
- Seçimlere geçilmeden önce adaylar tespit edilir. Aday olmayanlarseçilemez.
- Genel Başkanlığa aday olabilmek için, Büyük Kongre üye tamsayısının enaz yüzde onunun yazılı önerisi gerekir. Kongre Divanı, yazılı önerge sahiplerininimzalarının doğruluğunu tespit eder. Kongre üyeleri genel başkan adaylarındansadece birisi için imza verebilir. Birden çok genel başkan adayına imza veren üyeDivan Başkanlığı tarafından çağrılır ve hangi aday için imza verdiği tespit edilir.Tespitte bulunulamaması halinde mükerrer imzalar tüm genel başkan adayları içingeçersiz sayılır.
- Egemenlik Meclisi asıl üyeleri genel başkan adaylarıtarafından önerilen listeden ve Büyük Kongre üyesinin en az onbeşyazılı önerisi üzerine oluşacak çarşaf listeden seçilir. Ancak üyeler genel başkanadayları listelerinde yer almayan sadece bir adaya imza verebilir. Birden fazla adayaimza veren Büyük Kongre üyesi, Divan Başkanlığı tarafından çağrılır ve hangi adayiçin imza verdiği tespit edilir. Tespitte bulunulamaması halinde mükerrer imzalar tümadaylar için geçersiz sayılır. Genel başkan adayları, listelerinde, kadın ve gençlikkotasını dikkate alarak aday önerirler.
- Merkez Disiplin Kuruluna aday olabilmek için genel başkan adayının veyaBüyük Kongre üyesinin en az on beşinin yazılı önerisi gerekir. Ancak üyeler genelbaşkan adayları listelerinde yer almayan sadece bir adaya imza verebilir. Birdenfazla adaya imza veren Büyük Kongre üyesi, Divan Başkanlığı tarafından çağrılır vehangi aday için imza verdiği tespit edilir. Tespitte bulunulamaması halinde mükerrerimzalar tüm adaylar için geçersiz sayılır.
- Egemenlik Meclisi ve Merkez Disiplin Kurulu üyelerinin seçimleri, çarşaf veya blok liste ile yapılacağına, açık oyla Büyük Kongre Üyelerinin salt çoğunluğu karar verebilir.
- Bir kişi aynı anda birden fazla göreve aday olamaz ve aday gösterilemez.
Böyle bir durumda, Divan Başkanı tarafından adaya tercih yapması gerektiği bildirilir.
Tercihte bulunmayan adayın hiçbir adaylığı işleme konmaz.
- Egemenlik Meclisi üyelerinin seçimi dördüncü ve altıncı fıkraya göreoluşan listelerden yapılır. Seçilen genel başkan adayının listesi de seçilmiş olur.
Merkez Disiplin Kurulu üyeleri ise beşinci ve altıncı fıkraya göre oluşacak listedenseçilir. Çarşaf liste, aday olunan organlara göre, kadın ve gençlik kotası dikkatealınarak tasnifli şekilde tüm adayların yer aldığı ortak listedir. Çarşaf listedekadın ve gençlik kotasından seçilecek adaylar kendi aralarında tasnifli şekildelistelenir ve en az kaç adaya oy verilmesi gerektiği oy pusulasında belirtilir. Çarşaflistede adaylar, hangi harften başlayacağına dair çekilecek kura ile belirlenen soyadıesasına göre alfabetik olarak sıralanır. Çarşaf liste Kongre Divanı tarafındankesinleştirilir ve Seçim Kurulunca mühürlenerek oy pusulasına dönüştürülür. Oylama,seçilecek sayıda adayın adının yanına işaret konularak yapılır. Oy pusulasında,seçilecek sayıdan fazla ya da seçilecek üye sayısının yüzde yetmişinden azişaretlenmiş bölüm geçersizdir. Adayların aldıkları oy sırasına göre genel sıralamayapılarak asıl ve yedek üyeler belirlenir. En çok oy alanlar asıl, ondan sonra gelenleryedek üye seçilmiş olur. Eşit oy alanlar arasında Seçim Kurulu tarafından adçekmeyoluyla sıra tespit edilir. Çarşaf listeden yeteri kadar Egemenlik Meclisiüyesi seçilememesi halinde eksik kalan üyeler seçilen genel başkan adayınınlistesindeki adaylardan tamamlanır. Seçilenlerin tespitinde kadın ve gençlik kotasınauyulur. Yeterli sayıda aday olmaması veya seçilecek sayıda oy alınamamasınedeniyle kadın ve gençlik kotalarının doldurulamaması halinde çarşaf listenin genelkısmından yeterli oy alanlar arasından aldıkları oy sırasına göre sayı tamamlanır.
- Büyük Kongrede Genel Başkan seçimi ile diğer tüm seçimler aynı andayapılır. Genel Başkan oy pusulası ile çarşaf liste oy pusulası ayrı zarfa konulur veayrı sandığa atılır.
- Seçimlerde geçerli oyların onda birinden az oy alanlar, kotakapsamındakiler dâhil, asıl ve yedek üyeliğe seçilmiş sayılmazlar.
- Seçim Kurulunca ilan edilen seçim sonuçları ile Kongreye ait bütün tutanakve belgeler, Kongre Divan üyelerinin imzalarını taşıyan bir tutanağa bağlanarak.
Divan Başkanı tarafından dizin listesi ekinde Genel Başkana tevdi olunur.
- Seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile seçim sonuçlarına karşı,tutanakların düzenlenmesinden itibaren iki gün içinde Seçim Kurulu Başkanına itirazedilebilir. Hâkimin kararı, seçimlerin iptali ve yenilenmesi yönünde ise belirleyeceğigünde Kongrede kesinleşmiş aday listelerine göre sadece seçimler yapılır. Çoğunluksağlanamazsa Büyük Kongre çağrı kararında belirtilen günde yapılacak Kongrekatılanlarla toplanır.
- Tüzüğün, aday ve organ seçimlerine ilişkin 47 inci maddesinin bu maddeyeaykırı olmayan hükümleri, Büyük Kongre seçimlerinde de uygulanır.
- Büyük Kongre ile ilgili diğer konular yönetmelikle düzenlenir.
Genel Başkan
Madde 19-
- Genel Başkan Partideki en yetkili kişi ve Partinin yasaltemsilcisidir.
- Genel Başkan, Büyük Kongrece, bir sonraki olağan Büyük Kongreye kadargörev yapmak üzere gizli oyla ve üye tamsayısının salt çoğunluğu ile seçilir. İlk ikioylamada sonuç alınamazsa, üçüncü oylamada en çok oy alan aday seçilmiş sayılır.
- İlk olağan BüyükKongreden başlamak üzere en çok iki genel seçim dönemi Genel Başkanlık yapabilir.
Bu süredolduğunda Genel Başkanın görevi yapılacak ilk seçimli Büyük Kongreye kadardevam eder.
- Kanunlardaki özel hükümler saklı kalmak kaydı ile Parti adına dava açma vedavada husumet yetkisi, Genel Başkana veya kendi adına görevlendireceği Merkez Başkanlık Kurulu üye veya üyelerine aittir.
- Genel Başkan, Egemenlik Meclisi ile Merkez BaşkanlıkKurulunun tabiibaşkanıdır.
- Genel Başkanlığın herhangi bir sebeple boşalması halinde, Büyük Kongretoplanıncaya kadar, Egemenlik Meclisi Partiyi temsil yetkisini kendiiçinden seçeceği bir üyeye tevdi eder ve en geç kırk beş gün içerisinde BüyükKongreyi toplantıya çağırır.
- Genel Başkan, yokluğunda kendisine vekâlet etmek üzere Genel BaşkanYardımcılarından birini görevlendirir.
- Genel Başkan, çeşitli alanlarda bilgi, tecrübe ve uzmanlık sahibi olan kişileridanışman olarak görevlendirebilir.
- Genel Başkan, danışma ve araştırma amaçlı kurullar, komisyonlar veçalışma grupları oluşturabilir.
- Genel Başkan, Egemenlik Meclisi ve partili üyelerden yeteri kadar Genel Başkan Yardımcısı atayabilir.
- Parti işlerini düzenleyen iç yönetmelikleri yürürlüğe koymak.
Egemenlik Meclisi
Madde 20-
- Büyük Kongreden sonra Partinin en yüksek karar ve yönetimorganı olanEgemenlik Meclisi, Genel Başkan ile Büyük Kongretarafından gizli oyla seçilen yetmiş asıl, otuzbeş yedek üyeden oluşur.
Kurul üyeliklerinde boşalma olması halinde, sıradaki yedek üye, Genel Başkan tarafındandavet edilir.
- Egemenlik Meclisi en az iki ayda bir olağan olarak toplanır.Kurul ilk toplantısında bu toplantıların yer ve tarihlerini karara bağlar. GenelBaşkanın yokluğunda, toplantılara belirlediği genel başkan yardımcısı başkanlıkeder.
- Egemenlik Meclisi, kanun ve Tüzüğün öngördüğü özel çoğunlukhükümleri dışında, üye tamsayısının salt çoğunluğu ile toplanır, toplantıyakatılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Kural açık oylama yapılmasıdır, ancakgerekli görülen hallerde gizli oylama kararı alınabilir. Açık oylamada eşitlik halindeGenel Başkanın katıldığı tarafın oyu kabul edilmiş sayılır. Gizli oylamada eşitlikhalinde, oylama tekrarlanır. Eşitlik bozulmaz ise oylama bir sonrakitoplantıyaertelenir. Bir sonraki toplantıda da eşitlik bozulmazsa, öneri reddedilmiş sayılır.
- Egemenlik Meclisi toplantılarına Genel Başkanın aynı zamandaTBMM Grup Başkanıolmadığı hallerde Partinin TBMM Grup Başkanı, GrupBaşkanvekillerinden biri, kurulmasıhalinde Genel Merkez Kadın Kolu ve GenelMerkez Gençlik Kolu Başkanları da katılabilir, söz alabilir ve önerilerde bulunabilir,ancak oy kullanamazlar.
- Toplantıların gündemi ile görüşülecek raporlar ve tasarılar, en geç üç günönceden üyelere gönderilir. Melis üyelerinin her biri gündem teklifinde bulunabilir.
- Peş peşe üç kez veya bir yıl içinde dört kez özürsüz olarak toplantılarakatılmayan üye, istifa etmiş sayılır. Bu durumun Kurulca tespitinden sonra üyeliğinboşalmasına ilişkin hükümler uygulanır.
- Meclis, Genel Başkanın veya Egemenlik Meclisi üyetamsayısının dörtte birinin talep etmesi halinde, önerilen gündemle olağanüstütoplanır. Toplantıda önerilen gündem dışında görüşme yapılamaz.
- Egemenlik Meclisinin çalışma usul ve esasları yönetmelikledüzenlenir.
Egemenlik Meclisinin görev ve yetkileri
Madde 21-
- Egemenlik Meclisinin görev ve yetkileri şunlardır:
- Parti Tüzük ve Programı ile Büyük Kongre kararlarını uygulamak,uygulatmak, Partinin bütün teşkilatını uyum içinde ve etkili bir şekilde çalışması içingerekli tedbirleri alarak koordinasyonu sağlamak.
- Zorunlu sebepler dolayısıyla Büyük Kongrenin toplanamadığı hallerde,
Partinin hukuki varlığına son verilmesi ve Tüzük ve Programın değiştirilmesidışındaki bütün kararları almak.
- Merkez Başkanlık Kurulunca hazırlanan Faaliyet Raporunu ve kesin hesabı inceleyip karara bağlayarak Büyük Kongreye sunmak, yıllık bütçeyi ve bilançoyuonaylamak.
- Merkez Başkanlık Kurulunca hazırlanan Büyük Kongre gündemini inceleyip karara bağlamak.
- Seçimlerle ilgili her tür seçim mekanizması ile çalışma yöntem ve stratejilerinibelirlemek, Seçim beyannamelerini inceleyip karara bağlamak, Partinin seçimçalışmalarını ve seçimleri sevk ve idare etmek, ettirmek.
- İl ve ilçe kongrelerinin seçilmiş delegelerinin sayısını, Tüzükte öngörülenazami sınırı aşmamak üzere il ve ilçe bazında belirlemek.
- Partinin ilke ve hedeflerini tanıtıp yaymak için gerekli çalışmaları planlamak,uygulamak ve uygulatmak.
- Ülke ve dünyadaki belli sorunlar hakkında Parti görüşünü belirlemek, bugörüşleri kamuoyuna açıklamak, bu anlamda gerekli olması halinde TBMM PartiGrubu ile ortak toplantılar yapmak.
- Merkez Başkanlık Kurulu ile Egemenlik Meclisi üyelerininve diğer Parti kurullarının sunduğu raporları, önerileri ve tasarıları görüşüp kararabağlamak.
- Partinin kanunlar çerçevesinde uluslararası kuruluşlara üyeliğini kararabağlamak.
- Genel Başkanın ya da Merkez Başkanlık Kurulunun önerisi üzerinedisiplin cezalarının bağışlanmasını karara bağlamak.
Partinin her türlü malî işlerini yürütmek üzere bir genel muhasip belirleyerekyetkilendirmek.
- İlgili mevzuat ve Tüzük çerçevesinde herhangi bir merkez organının görevve yetki alanına giren konular dışındaki her türlü konuda kararlar almak.
Merkez Başkanlık Kurulu
Madde 22-
- Merkez Başkanlık Kurulu Genel Başkan, Genel BaşkanYardımcıları ve Genel Sekreter ile TBMM Grup Başkanvekillerinden birininkatılımından meydana gelir. Genel Başkanın milletvekili olmadığı durumlarda KurulaTBMM Parti Grup Başkanı da katılır.
- Merkez Başkanlık Kurulu üyeleri, Egemenlik Meclisi ve partili üyelerden Genel Başkan tarafından atanır.
- Genel Başkan ile TBMM Parti Grup Başkanı ve Grup Başkanvekili dışındakiMerkez Başkanlık Kurulu üyeleri kısmen veya tamamen, Genel Başkan tarafından değiştirilebilir.
- İstifa edenveya bu maddenin yedinci fıkrası gereği boşalan üyeyerine, ikinci fıkra hükmüne göre yeni üye atanır.
- Merkez Başkanlık Kurulu en az onbeş günde bir kez üyetamsayısının salt çoğunluğu ile toplanır, katılanların salt çoğunluğu ile karar alır.Genel Başkanın yokluğunda belirlediği genel başkan yardımcısı Kurul toplantılarınabaşkanlık eder.Toplantılarının gün ve saatini ilk toplantısında belirler.
- Gerekli görülen yerlerde teşkilat kurmak, kaldırmak, kanun ve Tüzük kurallarına uygun olarak çalışmayan teşkilatları görevlerinden almak ve yerine geçici kurullar atamak.
- Merkez Başkanlık Kurulu üyelerinden, yürütme erkinde bir göreveatananların Kurul üyeliği sona erer.
- Seçimlere katılıp katılmama kararı ile seçimlerde kanun ve Tüzük kurallarına göre aday tespiti yöntemini belirleyen kararları almak, merkez adaylarını ve merkez yoklaması yoluyla belirlenmesi gereken adayları belirlemek.
Merkez Başkanlık Kurulunun görev ve yetkileri
Madde 23-
- Merkez Başkanlık Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:
- Büyük Kongre ve Egemenlik Meclisi kararlarını uygulamak;Partinin ilkeleri, amaçları ve programı doğrultusunda tüm çalışmaları yürütmek.
- Egemenlik Meclisinin gündemini hazırlamak.
- Partinin Genel Merkez, TBMM Grubu ve tüm teşkilat kademeleri arasındauyum, işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.
- Hükümet, diğer partiler, çeşitli resmî veya sivil toplum örgütleri veuluslararası kuruluşlar ile olan ilişkileri düzenlemek, geliştirmek, bu konularda gereklitüm kararları almak.
- Genel Merkez organları hariç tüm teşkilat kuruluş işlemlerini yürütmek; üyelikkütüklerini tutmak, il, ilçe ve belde teşkilatlarının olağan ve olağanüstü kongrelerinizamanında yaptırmak.
- Partinin yıllık bütçesini ve kesin hesabını hazırlayarak Egemenlik Meclisinin onayına sunmak ve kabul edilen bütçeyi uygulamak; süresiiçinde Genel Başkan adınaAnayasa Mahkemesine ve Yargıtay CumhuriyetBaşsavcılığına göndermek.
- Partinin faaliyet raporu ile uygulanan bütçenin kesin hesap ve bilançolarını,Büyük Kongreye sunulmak üzere Egemenlik Meclisinin onayınasunmak.
- İhtiyaca göre, taşınır ve taşınmaz mallar ile taşıt aracı satın almak, satmak,devir ve trampaetmek.
- Yönetmelik taslaklarını hazırlayarak Egemenlik Meclisinesunmak.
- Toplanacak ilk Egemenlik Meclisine sunulmak kaydıyla, zorunluhallerde gerekli her türlü karar ve tedbirleri almak ve uygulamak.
- Merkez Başkanlık Kurulunun çalışma usul ve esasları yönetmelikledüzenlenir. Genel başkan yardımcıları arasında görev dağılımı, aralarındaki iş birliği ve koordinasyon Genel Başkan tarafından yayınlanacak genelge ile düzenlenir.
Genel Sekreter
Madde 24-
- GenelSekreterin görev alanı ve görev tanımları, Genel Başkanın önerisi üzerine Egemenlik Meclisi tarafından belirlenir.
Merkez Disiplin Kurulu
Madde 25-
- Merkez Disiplin Kurulu Partinin en üst disiplin kuruludur. BüyükKongre tarafından gizli oyla seçilen yedi asıl ve üç yedek üyeden meydana gelir.
Siyasi Etik Kurulu
Madde 26-
- Siyasi Etik KuruluGenel Başkan tarafından belirlenen beşüyeden meydana gelir. Etik Kurulun görev süresi Büyük Kongredönemidir.
- Kurul üyeleri yükseköğretim mezunukişilerarasından seçilir.
- Kurul ilk toplantısında üyeleri arasından gizli oyla ve salt çoğunlukla birbaşkan seçer.
- Siyasi Etik Kurulu Partinin bütün işleyiş ve faaliyetlerini Partininamaç ve ilkeleri, parti içi demokrasi ve etik değerler bakımından izler, değerlendirirve rapor hazırlar. Kurulun bu doğrultuda hazırlayacağı raporda yer alan önerilerEgemenlik Meclisinin ilk toplantısında gündeme alınarak görüşülür.
- Kurulun çalışma usul ve esasları Kurul tarafından hazırlanacak yönetmeliklebelirlenir.
Uzlaşma Kurulu
Madde 27-
- Parti içinde, üyeler ileteşkilat ve üyeler arasında çıkan uyuşmazlıkları disiplin mekanizmalarını harekete geçirmeden çözüme kavuşturmak üzere Egemenlik Meclisi tarafından seçilen beş asıl ve üç yedek üyeden oluşan Uzlaşma Kurulu, İlçe düzeyindeki her türlüuyuşmazlıkları çözüme kavuşturmak üzereil yönetim kurulu tarafından seçilen İlUzlaşma Kurulu kurulur.
- İl teşkilatının organları arasındaki uyuşmazlıkları görüşüp karara bağlamayaGenel Merkez Uzlaşma Kurulu, ilçe düzeyindeki her türlü uyuşmazlıklariçin ise İlUzlaşma Kurulu yetkilidir.
- Uzlaşma Kurulunun oluşumu ile çalışma usul ve esaslarıyönetmelikledüzenlenir.